02-11-07

Kinderhandel: Bijna alle kinderen Arche de Zoé hebben minstens één ouder


art_large_54469Bijna alle kinderen die de Franse organisatie Arche de Zoé naar Frankrijk wilde brengen, zeggen dat ze minstens één volwassene hebben die ze als hun ouder beschouwen. Dat blijkt uit een rapport van het Rode Kruis, Unicef en het Hoog Commissariaat voor Vluchtelingen. De kinderen verklaarden ook dat ze uit Tsjadische dorpjes komen, gelegen in het grensgebied met Soedan.

"De gesprekken die we de voorbije dagen hebben gehad met de 21 meisjes en 82 jongens tussen 1 en 10 jaar doen uitschijnen dat 85 van hen uit dorpjes komen in het grensgebied tussen Tsjaad en Soedan", stellen het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC), het Hoog Commissariaat voor Vluchtelingen van de VN (UNHCR) en VN-kinderrechtenorganisatie Unicef. Volgens een woordvoerster van het UNHCR gaat het wel degelijk om Tsjadische dorpjes. "Dat wil evenwel nog niet zeggen dat ze de Tsjadische nationaliteit hebben", klinkt het.

"Tijdens de gesprekken hadden 91 kinderen het ook over een familiale situatie met minstens één volwassene die ze als hun ouder beschouwden", aldus nog het communiqué. De organisatie L'Arche de Zoé beweert dat ze wezen uit Darfoer wilde redden van de dood. In totaal waren 103 kinderen betrokken. Enkele kinderen zijn te jong om informatie over hun situatie te geven. De kinderen verblijven momenteel in een weeshuis in Abéché. Hun gezondheidstoestand is voorlopig "niet zorgwekkend", klinkt het nog.

Op dit moment zijn negentien personen in beschuldiging gesteld en opgesloten wegens "medeplichtigheid aan ontvoering van minderjarigen" en "oplichting". Het gaat om negen Fransen, zeven Spanjaarden, twee Tsjadiërs, en een Belgische piloot. Het emiraat Dubai heeft intussen aangeboden om via het noodfonds 'Dubai Cares' geld uit te trekken om de kinderen te herenigen met hun ouders. (belga/dm)

De Morgen, 1.11.2007


- http://www.google.be/search?hl=nl&q=L%27Arche+de+Zoé&btnG...
- http://www.google.be/search?num=20&hl=nl&q=Kinderhandel&b...
- http://www.google.be/search?num=20&hl=nl&sa=X&oi=spell&re...

10:48 Gepost door Jaap in Algemeen | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

Commentaren

Congo zet adoptieprocedure tijdelijk stop De Republiek Congo heeft beslist de adoptie van kinderen stop te zetten na de heisa rond de Franse organisatie Arche de Zoé die een honderdtal kinderen uit Tsjaad naar Frankrijk wou brengen. Dat laat het Congolese ministerie van Justitie in Brazzaville weten.

"Sinds ik voor het ministerie werk, heb ik gemerkt dat de Spaanse diensten een voorliefde hebben voor Congolese kinderen", zo zei de Congolese minister van Justitie en Mensenrechten Aimé Emmanuel Yoka op de nationale radio. Hij benadrukte ook dat het vliegtuig dat de kinderen naar Frankrijk moest brengen een Spaans toestel was.

"Daarom heb ik die maatregel genomen. Maar dat wil niet zeggen dat ik adoptie op losse schroeven zet", aldus Aimé Emmanuel Yoka. "Ik heb de verantwoordelijkheid om erover te waken dat alleen het belang van de geadopteerde in acht wordt genomen bij de adoptieprocedure. Daarom schort ik nu alle internationale adoptieprocedures op." (belga/dm)

De Morgen, 1/11/07

Gepost door: Claude | 02-11-07

Piloot Jacques Wilmart ontmoet vrijdag Belgische ereconsul Jacques Wilmart (75), de Belgische piloot die sinds zondag opgesloten zit in Tsjaad in het kader van de poging tot het overbrengen van 103 kinderen naar Frankrijk, heeft donderdagochtend bezoek gekregen van het Internationaal Comité van het Rode Kruis (ICRC). De man zou vrijdag de Belgische ereconsul ontmoeten, zo liet de FOD Buitenlandse Zaken donderdag weten.

"Het ICRC heeft hem donderdagochtend een bezoek gebracht in N'Djamena", verklaarde François Delhaye, een woordvoerder van Buitenlandse Zaken, aan Belga.

De 75-jarige Wilmart werd opgepakt op 28 oktober in N'Djamena, de hoofdstad van Tsjaad, waar hij woensdagochtend naar de procureur verwezen werd en vervolgens voor een onderzoeksrechter moest verschijnen. Die laatste stelde hem in verdenking van "medeplichtigheid aan de ontvoering van minderjarigen", na de poging van de Franse organisatie "Arche de Zoé" om de kinderen vanuit Tsjaad naar Frankrijk te brengen. Sindsdien zit de piloot in een arresthuis in N'Djamena.

De achttien andere inverdenkinggestelde personen, namelijk negen Fransen, zeven Spanjaarden en Twee Tsjadiërs, zitten opgesloten in het commissariaat van Abéché, op 700 kilometer ten oosten van de hoofdstad. Zij kregen dinsdag bezoek van het ICRC.

Wilmart, een voormalig werknemer van luchtvaartmaatschappij Sabena, zou vrijdag bezoek krijgen van de ereconsul van België in Tsjaad, voegde woordvoerder Delhaye eraan toe. De vrouw was op missie in Niger en is donderdagochtend aangekomen in N'Djamena.

Wilmart heeft de voorbije weken, tijdens verschillende vluchten tussen de Tsjadisch-Soedanese grens en Abéché, een deel van de 103 kinderen vervoerd. De Tsjadische autoriteiten maakten op 25 oktober een einde aan de operatie op het vliegveld van Abéché. (belga/dm)

De Morgen, 1/11/07 15u31

Gepost door: Claude | 02-11-07

Kinderhandel Tsjaad - Archief 17 Europeanen wachten op inverdenkingstelling in Tsjaad


In het onderzoek naar de poging om 103 kinderen uit Darfoer naar Frankrijk te brengen, zitten in Tsjaad intussen zeventien Europeanen in voorlopige hechtenis. Een groot deel van hen zal maandag waarschijnlijk in verdenking gesteld worden.

De Franse president Nicolas Sarkozy veroordeelde de operatie van de Franse organisatie "Arche de Zoé" en noemde die "onwettig en onaanvaardbaar". De Franse ambassadeur in Tsjaad kondigde zondag aan dat de Fransen "die deelgenomen hebben aan de illegale manipulatie, zich in Tsjaad voor hun daden zullen moeten verantwoorden".

Negen Fransen en zeven Spanjaarden van de bemanning van het vliegtuig dat de kinderen naar Frankrijk moest brengen, zijn donderdag in het Tsjadische Abéché opgepakt. Hun voorlopige hechtenis in het centrale commissariaat van de stad, die niet verlengd kan worden, loopt maandag af.

"Ze worden maandag rond het middaguur naar het bureau van de procureur gebracht. Hij zal hen horen, de processen-verbaal bekijken en beslissen over een inverdenkingstelling", zo verklaarde een gerechtelijke bron.

Een Belgische piloot, die een deel van de kinderen van de Tsjadisch-Soedanese grens naar Abéché bracht, zit sinds zondag in voorhechtenis. (afp/dm)

De Morgen, 29/10/07 14u57

--------------------------------

Belgische piloot in voorlopige hechtenis voor kindersmokkel Tsjaad

DM UPDATE De Belgische piloot die de 103 kinderen uit Darfoer van de Tsjadische-Soedanese grens transporteerde naar Abéché (Tsjaad) met de bedoeling ze door de organisatie Arche de Zoé naar Frankrijk te brengen, is vandaag gearresteerd en in voorlopige hechtenis geplaatst.

Intussen heeft de Franse ambassadeur in Tsjaad, Bruno Foucher, verklaard dat alle betrokken in de zaak ook in Tsjaad "verantwoording voor hun daden" zullen moeten afleggen.

Negen Fransen - zes leden van de organisatie Arche de Zoé en drie journalisten - en zeven Spaanse bemanningsleden werden donderdag opgepakt in Abéché. Daar zitten ze in afwachting van een officiële aanklacht nog steeds in voorlopige hechtenis.

De groep wilde 103 kinderen uit Darfoer naar Frankrijk brengen. Volgens de organisatie gaat het om wezen die tijdelijk zouden worden opgevangen bij Franse en Belgische families, maar de plaatselijke overheid denkt daar anders over. Volgens hen zijn de kinderen geen wezen en is de organisatie actief in de mensenhandel. Ook volgens Unicef wijst niets erop dat de kinderen geen ouders meer hebben.

De Franse ambassadeur Foucher vindt dat de actie niet door de beugel kan. "De Franse overheid veroordeelt deze zaak. Er is geen excuus mogelijk", klonk het. De verantwoordelijken van Arche de Zoé benadrukken daarentegen dat ze de Franse autoriteiten op de hoogte hadden gebracht van hun project en dat zij door de autoriteiten niets in de weg zijn gelegd.

Ook de Belgische piloot Pierre Wilmart, die de betrokken kinderen vanuit Darfoer naar Abéché (Tsjaad) vloog, werd gearresteerd en zit in voorlopige hechtenis. Dat is intussen ook bevestigd door Buitenlandse Zaken in België. De piloot zelf zou contact opgenomen hebben met de consul in Tripoli (Libië). Aangezien België geen ambassade heeft in Tsjaad, is de ambassadepost in Tripoli bevoegd voor Tsjaad. Sinds de aankondiging van de arrestatie heeft de Belgische consul in Tripoli geprobeerd contact op te nemen met de Tsjadische autoriteite, zo luidt het vandaag bij Buitenlandse Zaken. (belga/afp/dm)

De Morgen, 28/10/07 15u49

--------------------------------

'Link naar ons land in kindersmokkel Tsjaad'


Vijf Belgen zouden betrokken zijn bij de ontvoering van 103 Afrikaanse kinderen, zo meldt RTBF. De autoriteiten van Tsjaad hebben negen Fransen gearresteerd omdat ze de kinderen naar hun land probeerden te vliegen.

Volgens RTBF gaat het om leden van de als 'vaag' en 'verdacht' omschreven Franse vzw L'Arche de Zoé. Die vzw heeft een Belgische tak, maar die is niet erkend door de Franse Gemeenschap.

De Franse krant Le Figaro stelt dan weer dat de organisatie twee Belgische piloten had gerekruteerd om de vlucht tussen Abéché (Tsjaad) en Reims-Vatry in Frankrijk uit te voeren. Een van de piloten, Jacques Wilmart, bevestigt en zegt dat de operatie was georganiseerd "in nauwe samenwerking met een Frans collectief dat kinderen uit (de Soedanese conflictregio) Darfur wou adopteren".

Volgens de tweede Belgische piloot die meewerkte, was de vzw van plan een gezondheidscentrum voor wezen in Abéché te bouwen, maar kenden de medewerkers het eigenlijke doel: kinderen uit Darfur selecteren voor een collectief van adoptieouders. Daarnaast zou het de bedoeling geweest zijn een mediastunt uit te voeren om de aandacht te vestigen op de toestand in Darfur.

De piloten zeggen tegen Le Figaro dat zij dachten dat het ging om een reddingsoperatie van kinderen die gevaar liepen en dat ze daarom niet werden betaald. "De verantwoordelijken zegden ook dat ze de steun van het Elysée hadden", aldus de tweede (anonieme) Belg. Het Elysée heeft echter categorisch ontkend dat het om het even welke steun verleend zou hebben aan de organisatie. De twee Belgische piloten zouden wel geweten hebben dat de missie geheim was en de autoriteiten in Tsjaad er niet van op de hoogte waren.

Sinds de aanhouding van de negen Fransen, onder wie een journalist, heeft l'Arche de Zoé laten weten dat voor de kinderen inderdaad geen adoptieprocedure was voorzien en dat de nodige papieren niet voorhanden waren, maar dat zij dringend moesten worden gered uit Darfur. Unicef, dat de kinderen ondertussen zag, heeft operatie al streng veroordeeld als "illegaal en indruisend tegen alle regels" en stelt dat het gros van de kinderen, die tussen vier en vijf jaar oud zijn, niet uit Darfur komen maar uit Tsjaad. Ook is helemaal niet bewezen dat het wezen zijn, aldus nog Unicef. (Barbara Debusschere)

De Morgen, 27/10/07

--------------------------------

Tsjaad stelt Europeanen in verdenking van kindersmokkel


N’DJAMENA - Een Tsjadische rechter heeft maandagavond zestien Europeanen formeel in verdenking gesteld van ontvoering van minderjarigen, zwendel en/of medeplichtigheid. Dat meldt het parket van Abéché.
‘De onderzoeksrechter heeft negen Fransen (leden van de organisatie L’Arche de Zoé en drie journalisten) formeel beschuldigd van ontvoering van minderjarigen, met als doel hun burgerlijke staat aan te tasten, en zwendel’, zegt een woordvoerder van het parket.

De zeven Spaanse bemanningsleden van het vliegtuig dat de kinderen naar Frankrijk moest brengen, zijn beschuldigd van ‘medeplichtigheid’.

De zestien verdachten moesten ‘de nacht doorbrengen in het Justititepaleis (van de stad)’. Vandaag zou beslist worden naar welke locatie ze zullen worden overgebracht’, aldus nog de woordvoerder.

Over het lot van de Belgische piloot en de twee Tsjadiërs die in voorlopige hechtenis zitten omdat ze van medeplichtigheid worden verdacht, werd geen informatie vrijgegeven. De Belg, een piloot die een deel van de kinderen van bij de Tsjadisch-Soedanese grens naar Abéché heeft gebracht, zit sinds zondag in voorhechtenis.

De Standaard 30 oktober 2007 | Bron: afp

--------------------------------

Arche de Zoé nam het niet zo nauw met de regels


De Tsjadische president Idriss Déby bezoekt in Abéché de kinderen die naar Frankrijk hadden moeten vertrekken. Volgens hulporganisaties zijn de kinderen gemiddeld vier jaar oud.ap


BRUSSEL - Dertien medewerkers van de Franse ngo Arche de Zoé en drie Franse journalisten blijven aangehouden in Tsjaad. De Belgische piloot wordt nog steeds ondervraagd. 'De organisatie wilde anders werken, maar zeker niet illegaal', zegt de advocaat van de ngo.

De Standaard, dinsdag 30 oktober 2007

--------------------------------

Belgische piloot krijgt donderdag duidelijkheid


BRUSSEL - De Belgische piloot die sinds zondag vastzit in Tsjaad, moet donderdag meer duidelijkheid krijgen over zijn lot.
De man wordt vastgehouden in verband met de vermoedelijke poging tot ontvoering van 103 kinderen naar Frankrijk. Dat verklaarde minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht (Open VLD) in de marge van een conferentie over clusterbommen in Brussel.

De piloot, Jacques Wilmart, zit in N’Djamena in voorlopige hechtenis. Die kan nog verlengd worden met 48 uur, maar dan moet de Tsjadische procureur over zijn lot beslissen.

België beschikt niet over een ambassade in Tsjaad. De piloot wordt voorlopig bijgestaan door de ereconsul van Frankrijk, in afwachting van de komst van de Belgische consul donderdag, aldus de Gucht.

De minister benadrukte dat Wilmart geen deel uit maakt van de verdachte adoptie-organisatie l’Arche de Zoé. Het is ook niet duidelijk in welke mate hij op de hoogte was van de operatie.

De Standaard dinsdag 30 oktober 2007 | Bron: belga

--------------------------------

Belgische piloot in beschuldiging gesteld


N'DJAMENA - De Belgische piloot, die ervan verdacht wordt betrokken te zijn bij de vermoedelijke ontvoering van 103 kinderen uit Tsjaad, is woensdag in de Tsjadische hoofdstad N’Djamena in beschuldiging gesteld voor 'medeplichtigheid aan ontvoering van minderjarigen'.
Hij is opgesloten in N’Djamena. Dat is vernomen uit gerechtelijke bron.

De piloot, Jacques Wilmart, wordt sinds zondag vastgehouden. Hij werd woensdagmorgen voor de procureur geleid. Deze namiddag verscheen hij voor de onderzoeksrechter, die hem in beschuldiging heeft gesteld.

De Belg bracht een deel van de kinderen van de Tsjadisch-Soedanese grens naar Abéché, van waar ze naar Frankrijk gebracht zouden worden door de Franse organisatie L'arche de Zoé.

De operatie werd echter stilgelegd door de autoriteiten in N’Djamena. Negen Fransen - leden van Arche de Zoé en drie journalisten - en de zeven Spaanse bemanningsleden van het vliegtuig dat de kinderen naar Frankrijk zou brengen, werden maandagavond in beschuldiging gesteld voor ontvoering van minderjarigen, zwendel, en/of medeplichtigheid. Ze riskeren vijf tot twintig jaar dwangarbeid.

De organisatie L’Arche de Zoé stelde dat ze wezen uit Darfour wilden redden van de dood. Onderzoek heeft al aangetoond dat het helemaal niet om wezen gaat, maar om ontvoerde kinderen uit Tsjaad.

De Standaard, 31 oktober 2007 | Bron: afp

--------------------------------

Zestien Europeanen formeel in verdenking voor kindersmokkel Tsjaad


DM UPDATE Zes Fransen worden in Tsjaad vervolgd omdat ze vorige week geprobeerd zouden hebben 103 kinderen het land uit te smokkelen, meldt de Tsjadische minister van justitie.

De verdachten behoren tot de hulporganisatie L'Arche de Zoé, die zegt dat het wezen uit Darfoer betrof die in Frankrijk bij pleeggezinnen ondergebracht zouden worden. Drie Franse journalisten en de zeven bemanningsleden van het vliegtuig dat de kinderen naar Frankrijk zou vliegen, worden vervolgd wegens medeplichtigheid.

Over het lot van de Belgische piloot die sinds zondag vastzit in Tsjaad moet donderdag meer duidelijkheid komen. Dat verklaarde minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht vandaag in de marge van een conferentie over clusterbommen in Brussel.

Geen ambassade in Tsjaad

De piloot, Jacques Wilmart, zit in N'Djamena in voorlopige hechtenis. Die kan nog verlengd worden met 48 uur, maar dan moet de Tsjadische procureur over zijn lot beslissen.

België beschikt niet over een ambassade in Tsjaad. De piloot wordt voorlopig bijgestaan door de ereconsul van Frankrijk, in afwachting van de komst van de Belgische consul donderdag, aldus de Gucht.

De minister benadrukte dat Wilmart geen deel uit maakt van de illegale adoptie-organisatie l'Arche de Zoé. Het is ook niet duidelijk in welke mate hij op de hoogte was van de operatie.

Verder onderzoek

Tsjaad is nog bezig vast te stellen waar de kinderen vandaan komen en of het werkelijk om wezen gaat. Er zou reeds zijn gebleken dat veel van de kinderen uit Tsjaad komen. De Franse president Nicolas Sarkozy noemde het plan van L'Arche de Zoé om de kinderen naar Frankrijk over te brengen eind vorige week onwettig en Franse diplomaten zeggen maanden te hebben geprobeerd de organisatie van haar voornemen af te houden. De Tsjadische president Idriss Deby sprak van een regelrechte ontvoeringspoging.

In Frankrijk doorzocht de politie de kantoren van L'Arche de Zoé, plus de woning van de oprichter van de organisatie. De politie onderzoekt of de organisatie de adoptieregels heeft overtreden. Een vertegenwoordiger van L'Arche de Zoé, Christophe Letien, noemde het op een persconferentie onbegrijpelijk dat de goede bedoelingen van zijn organisatie in twijfel worden getrokken.

De kinderen zouden met een vliegtuig van een Spaanse chartermaatschappij naar Frankrijk worden gebracht en de zeven gearresteerde bemanningsleden zijn Spanjaarden. Van de Belgische piloot maakt de Tsjadische minister van justitie, Pahimi Padacket Albert, geen melding. Twee van de drie gearresteerde journalisten zouden een verhaal schrijven over de operatie, de derde zou er zelf bij betrokken zijn geweest.

In de Soedanese regio Darfoer is al 4,5 jaar een burgeroorlog gaande, die aan meer dan tweehonderdduizend mensen het leven heeft gekost. Zo'n 2,5 miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen, van wie een aanzienlijk deel naar Tsjaad. (belga/novum/dm)

De Morgen, 30/10/07

--------------------------------

Belgische piloot in beschuldiging gesteld in Tsjaad

De Belgische piloot, die ervan verdacht wordt betrokken te zijn bij de vermoedelijke ontvoering van 103 kinderen uit Tsjaad, is woensdag in de Tsjadische hoofdstad N'Djamena in beschuldiging gesteld voor "medeplichtigheid aan ontvoering van minderjarigen". Dat is vernomen uit gerechtelijke bron.

Jacques Wilmart (75) werd zondag gearresteerd en zit sindsdien vast in N'Djamena. Hij werd woensdag voor de procureur geleid en vervolgens voor de onderzoeksrechter, die hem in beschuldiging stelde. Hij verblijft momenteel in de gevangenis van N'Djamena en riskeert dwangarbeid als straf.

Wilmart bracht de voorbije weken tijdens verschillende vluchten kinderen van de Tsjadisch-Soedanese grens naar Abéché. Vandaar zouden de kinderen naar Frankrijk gebracht worden, maar de operatie werd stopgezet door de Tsjadische autoriteiten.

Op dit moment zijn negentien personen in beschuldiging gesteld. Het gaat om negen Fransen, zeven Spanjaarden, twee Tsjadiërs, en de Belgische piloot. (afp/dm)

De Morgen, 31/10/07

Gepost door: Claude | 02-11-07

Ongestraft De verantwoordelijken voor de kinderontvoering in Tsjaad zullen waarschijnlijk ongestraft blijven en als 'humanitaire welzijnswerkers' worden omschreven....

----

Gazet van Antwerpen, 4/11

Journalisten en hostessen worden vrijgelaten in Tsjaad

De drie Franse journalisten en de vier hostessen van de Spaanse luchtvaartmaatschappij die in Tjsaad vastzaten, worden zondag vrijgelaten.

De Europeanen zitten vast in de zaak van de poging tot het overbrengen van 103 kinderen naar Frankrijk door de Franse organisatie Arche de Zoé.

De voorzitter van de Arche de Zoé, Eric Breteau, pleitte zaterdag voor een rechter in N'Djamena de Franse journalisten en het Spaanse vliegtuigpersoneel vrij.

Noch de Franse journalisten, noch het Spaanse team van het vliegtuig zijn volgens Breteau betrokken bij de operatie die 103 kinderen naar Frankrijk moest brengen. Hij gaf echter wel toe dat hij en vijf van zijn medewerkers voor de operatie verantwoordelijk zijn.

Gepost door: Jan Boeykens | 05-11-07

Sarkozy wil proces in Frankrijk mits akkoord van Tsjaad De Standaard, 7 november 2007 | Bron: BELGA

WASHINGTON - De Franse president Nicolas Sarkozy kiest ervoor om de Franse gevangenen in de zaak van de vereniging 'Ark van Zoë'in Frankrijk voor de rechtbank te laten verschijnen. Maar hij wil dat deze beslissing genomen wordt door het gerecht in Tsjaad. Dit zegt zijn woordvoerder Martinon.
'De president herhaalde dat hij in N'Djamena had gezegd dat zijn voorkeur uitging naar een snelle veroordeling van de Franse gevangenen in Frankrijk', liet Martinon weten.

'Het is natuurlijk logisch dat dat afhangt van de beslissingen van de juridische autoriteiten in Tsjaad', voegde hij er aan toe. Zes Franse leden van de vereniging 'Ark van Zoë' worden in N'Djamena vastgehouden op beschuldiging van ontvoering van 103 kinderen naar Frankrijk.

Dit voorstel lokte een hevige reactie uit van de president van Tsjaad, Idriss Deby, die verzekerde dat 'het gerecht in Tsjaad zal beslissen' en dat het 'niet aan de orde was op dit ogenblik' om de zes Fransen uit te leveren.

Gepost door: Jan Boeykens | 08-11-07

De commentaren zijn gesloten.