03-10-07

Zaak McCann neemt nieuwe wending


Portugese hoofdrechercheur moet opstappen

1.5510D141-B419-47D0-169AD341A9808CC0Cipriano2MOS1509_468x648Gonçalo Amaral, de Portugese rechercheur die de zaak rond de vermiste Britse kleuter Madeleine McCann leidt, zou zijn ontslagen omdat hij scherpe kritiek uitte op zijn Britse collega-speurders en de ouders van Madeleine. In werkelijkheid wordt de man ervan verdacht door middel van valse sporen en pistes het onderzoek te hebben willen belemmeren. Amaral schond ook het geheim van het onderzoek en organiseerde perslekken en persberichten om de McCanns verdacht te maken.

Bovendien loopt er tegen Amaral en zijn collega's nog een gerechtelijk onderzoek wegens het mishandelen van een Leonor Cipriano (zie foto). De Portugese vrouw die de verdwijning van één van haar kinderen kwam melden, werd zwaar gefolterd om haar te doen bekennen dat zij haar kind vermoord had. Volgens de rechercheurs had zij 'het lijk in stukken gesneden en aan de zwijnen gevoederd'.
In plaats van de resultaten van het onderzoek in deze zaak af te wachten stelden de Portugese autoriteiten hem als hoofdrechercheur in de verdwijningszaak McCann aan.

Het wordt nu afwachten of Amaral enkel 'naar een andere dienst wordt overgeplaatst', zoals ook met de gerechtelijke inspecteurs in de zaak Dutroux gebeurde, of dat er ook een onderzoek wordt gevoerd naar criminaliteit en bendevorming.

Ook bij de Europese instanties worden er vragen gesteld. Het kan immers niet dat op het moment dat de lidstaten van de Europese Unie op zoek gaan naar een gemeenschappelijke strategie om de zoektocht naar vermiste kinderen te versterken, de Europese politiediensten moeten samenwerken met gerechtelijke inspecteurs waartegen een gerechtelijk onderzoek loopt...

Jan Boeykens
Voorzitter vzw Werkgroep Morkhoven


Portugese rechercheur ontslagen na uiting kritiek op McCann's

Gonçalo Amaral, de Portugese rechercheur die de zaak rond de vermiste Britse kleuter Madeleine McCann leidt, is ontslagen nadat hij scherpe kritiek uitte op zijn Britse collega-speurders en de ouders van Madeleine.

'De Britse politie onderzoekt alleen tips die in de kraam van het echtpaar McCann passen', aldus de speurder. De man doelt met zijn uitspraken vooral op berichten in de Britse pers over een anonieme e-mail die is toegekomen op het bureau van de Britse kroonprins Charles. Daarin wordt de theorie naar voor geschoven dat Madeleine door een kamermeisje uit het vakantiehuis in de Algarve zou zijn gekidnapt.

Amaral beschuldigt de ouders Gerry en Kate McCann ervan achter deze e-mail schuil te gaan. 'Iedereen kan zich wel voorstellen van wie deze mail komt', klinkt het. 'Het verhaal over een ontvoering door een kamermeisje is een nieuw verzinsel van de McCanns'.

De speurder verwijt zijn Britse collega’s dat ze dergelijke tips -die in Portugal als compleet ongeloofwaardig worden beschouwd- natrekken. 'De onderzoekers in Groot-Brittannië vergeten dat de ouders ervan verdacht worden betrokken te zijn bij de dood van hun dochter'. Eerder deze week had ook de vakbond van de Portugese gerechtelijke ambtenaren de McCanns ervan beschuldigd valse sporen uit te zetten om zo het onderzoek te belemmeren. sdg (De Standaard, 2.10.2007 | Bron: belga)

-----------------------

Portugese hoofdrechercheur Maddie-onderzoek ontslagen

Gonçalo Amaral, de Portugese rechercheur die het onderzoek naar de vermiste Britse peuter Madeleine McCann leidt, is gisteren op staande voet ontslagen. Hij had kritiek geuit op de Britse politie en de ouders van het vermiste meisje.

De rechercheur had het echtpaar McCann ervan beschuldigd valse sporen uit te zetten om de onderzoekers te misleiden. Zijn Britse collega-speurders verweet hij enkel die tips na te trekken die de McCanns pasten.

Gonçalo Amaral was niet mals in zijn kritiek op zowel zijn Britse collega-speurders als de ouders van Madeleine. "De Britse politie onderzoekt enkel tips die in het kraam van het echtpaar McCann passen", liet de speurder in de krant Diário de Notícias optekenen. De man doelde met zijn uitspraken vooral op berichten in de Britse pers over een anonieme e-mail die was aangekomen op het bureau van de Britse kroonprins Charles. Daarin wordt de theorie naar voor geschoven dat Madeleine door een kamermeisje uit het vakantiehuis in de Algarve zou zijn gekidnapt.

Amaral beschuldigt de ouders Gerry en Kate McCann ervan achter deze e-mail schuil te gaan. "Iedereen kan zich wel voorstellen van wie deze mail komt", klinkt het. "Het verhaal over een ontvoering door een kamermeisje is een nieuw verzinsel van de McCanns."

De speurder verwijt zijn Britse collega's dat ze dergelijke tips - die in Portugal als compleet ongeloofwaardig worden beschouwd - natrekken. "De onderzoekers in Groot-Brittannië vergeten dat de ouders ervan verdacht worden betrokken te zijn bij de dood van hun dochter."

Eerder deze week had ook de vakbond van de Portugese gerechtelijke ambtenaren de McCanns ervan beschuldigd valse sporen uit te zetten om zo het onderzoek te belemmeren. "Sinds de verdwijning van hun dochter volgen Gerry en Kate McCann de strategie om bijna dagelijks nieuwe feiten door de media te laten verspreiden", zei de voorzitter van de vakbond van Portugese gerechtelijke ambtenaren (ASFIC), Carlos Anjos.

Het toont nog maar eens de spanning aan tussen de Portugese en de Britse aanpak van het onderzoek. Zo publiceerde de krant Jornal de Noticias nog maandag dat de speurders belangrijke uitsluitsels van de laboratoriumresultaten uit Birmingham verwachten. Het ging over haar dat achter een zetel werd gevonden in de vakantiewoning in Zuid-Portugal, waaruit Madeleine op 3 mei spoorloos is verdwenen. De krant wees er onder aanhaling van de gerechtelijke politie op, dat de speurders de ouders niet enkel het verbergen van het lijk van hun dochter, maar ook het simuleren van een misdrijf ten laste leggen. Daarmee wordt de bewering van de McCanns bedoeld dat hun vierjarige dochter ontvoerd werd. Volgens de Portugese speurders is Madeleine door een 'ongeluk' in de vakantiewoning om het leven gekomen en is het lijkje daarna door de ouders verstopt. (De Morgen 3.10.2007)

12:38 Gepost door Jaap in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.