30-04-07

De zoektocht naar Annick van Uytsel


Intense zoektocht levert niets op

annickMeisje spoorloos na fuif

BRUSSEL - De zoektocht naar Annick van Uytsel, het meisjes dat zaterdagmorgen verdween, heeft ook maandag niets opgeleverd.
Vandaag is de hele dag intensief gezocht naar Annick Van Uytsel. Child Focus heeft in alle Belgische stations affiches verspreid met haar foto. In het gerechtsgebouw van Leuven was er crisisoverleg tussen politie, parket en Child Focus. De politie heeft ook versterking gekregen.

‘We zoeken verder op verschillende sporen’, zegt de Leuvense parketwoordvoerder Patrick Vits. ‘We zoeken naar het meisje zelf, naar haar fiets en we hebben ook haar gsm-verkeer verder bekeken.’

Op het terrein werden twee plaaten extra onderzocht: een moerasgebied in Diest, het Webbekoms Broek, en het afrittencomplex van de E314 in Halen. De twee zones zijn vastgelegd op basis van de gebruikelijke reisroutes van het meisje en het laatste gsm-verkeer. Een 20-tal agenten van de lokale politie van Diest en een 50-tal agenten van de federale politie kregen versterking van vrijwilligers van de jeugdbeweging. Om 18 uur werd de zoekactie stopgezet, zonder tastbaar spoor naar het meisje. Politie, parket en onderzoeksrechter zullen opnieuw samenzitten om te kijken hoe het verder moet.

Het 18-jarig meisje uit Kaggevinne bij Diest verdween zaterdagmorgen na een fuif. Sindsdien gaf ze geen teken van leven meer. 'Ze ging samen met twee vriendinnen naar een fuif in de Gildezaal van Schaffen', vertelt haar vader Eddy. Annick voelde zich echter niet lekker. 'Rond vier uur besloot ze met twee vriendinnen weer naar huis te fietsen. De wegen van de meisjes scheidden langs de spoorweg in Schaffen. Een half uurtje erna heeft ze per sms nog contact opgenomen met haar vriend. Die was op de grote bijeenkomst van de scouts in Brussel.'

In die sms zegt ze dat ze zich niet te best voelt en naar huis gaat. Sindsdien heeft niemand nog iets van haar gehoord. Van aan de spoorweg tot aan het huis van haar ouders is het nog een tweetal kilometer.

Zaterdagochtend merkten de ouders van Annick dat hun dochter niet was thuisgekomen. Om 6.30 uur probeerde haar moeder Annick te bereiken. 'Haar gsm ging over, maar er werd niet opgenomen. Toen ik even later opnieuw probeerde te bellen, stond het toestel uit', zegt moeder Martine. Het signaal van haar gsm werd het laatst opgepikt door de gsm-mast op het industrieterrein van Webbekom.

Dat Annick wegliep van huis, lijkt uitgesloten. Volgens vrienden en familie was ze zeer gelukkig. 'Ze had een vriendje dat ze graag zag, had veel vriendinnen bij de Katholieke Studerende Jeugd (KSJ) en studeerde Mode aan de Ham in Mechelen.'

domi - De Standaard, 30.4.07

21:17 Gepost door Jaap in Algemeen | Permalink | Commentaren (8) |  Facebook |

Commentaren

Zoektocht De Standaard, 1 mei 2007 | Bron: belga, vrt
Zoekactie vermist meisje wordt voortgezet


BRUSSEL - De zoektocht naar Annick van Uytsel, het meisjes dat zaterdagmorgen in Schaffen verdween, wordt vandaag voortgezet. Dat is vanmorgen beslist op een gezamenlijke coördinatievergadering.
,,We doorzoeken een groter gebied dat aansluit op het gebied dat gisteren al is doorzocht en baseren ons daarvoor op het telefoonverkeer'', licht parketwoordvoerder Patrick Vits toe.

,,De zoekactie gebeurt onder coördinatie van de Cel Verdwijningen die daarvoor de hulp krijgt van de politie van West-Limburg en vrijwilligers. Het gebied is vanochtend ook al overvlogen met een helikopter om alles in kaart te brengen. Dit alles echter zonder resultaat'', aldus de woordvoerder.

Gisteren is de hele dag intensief gezocht naar Annick Van Uytsel. Child Focus heeft in alle Belgische stations affiches verspreid met haar foto. In het gerechtsgebouw van Leuven was er crisisoverleg tussen politie, parket en Child Focus. De politie heeft ook versterking gekregen.

Op het terrein werden twee plaaten extra onderzocht: een moerasgebied in Diest, het Webbekoms Broek, en het afrittencomplex van de E314 in Halen. De twee zones zijn vastgelegd op basis van de gebruikelijke reisroutes van het meisje en het laatste gsm-verkeer. Een 20-tal agenten van de lokale politie van Diest en een 50-tal agenten van de federale politie kregen versterking van vrijwilligers van de jeugdbeweging.

Het 18-jarig meisje uit Kaggevinne bij Diest verdween zaterdagmorgen na een fuif. Sindsdien gaf ze geen teken van leven meer. ,,Ze ging samen met twee vriendinnen naar een fuif in de Gildezaal van Schaffen'', vertelt haar vader Eddy. Annick voelde zich echter niet lekker. ,,Rond vier uur besloot ze met twee vriendinnen weer naar huis te fietsen. De wegen van de meisjes scheidden langs de spoorweg in Schaffen. Een half uurtje erna heeft ze per sms nog contact opgenomen met haar vriend. Die was op de grote bijeenkomst van de scouts in Brussel.''

In die sms zegt ze dat ze zich niet te best voelt en naar huis gaat. Sindsdien heeft niemand nog iets van haar gehoord. Van aan de spoorweg tot aan het huis van haar ouders is het nog een tweetal kilometer.

Zaterdagochtend merkten de ouders van Annick dat hun dochter niet was thuisgekomen. Om 6.30 uur probeerde haar moeder Annick te bereiken. ,,Haar gsm ging over, maar er werd niet opgenomen. Toen ik even later opnieuw probeerde te bellen, stond het toestel uit'', zegt moeder Martine. Het signaal van haar gsm werd het laatst opgepikt door de gsm-mast op het industrieterrein van Webbekom.

Dat Annick wegliep van huis, lijkt uitgesloten. Volgens vrienden en familie was ze zeer gelukkig. ,,Ze had een vriendje dat ze graag zag, had veel vriendinnen bij de Katholieke Studerende Jeugd (KSJ) en studeerde Mode aan de Ham in Mechelen.''

Gepost door: Jaap | 01-05-07

Moeder oproep De Standaard, 1 mei 2007 | Bron: belga
Moeder Annick doet emotionele oproep
Zoektocht gaat woensdag voort


BRUSSEL - Op het politiecommissariaat van Diest hebben de ouders van de verdwenen Annick Van Uytsel, Eddy en Martine Van Uytsel, dinsdagavond de pers toegesproken. Een geëmotioneerde moeder las een brief aan haar dochter voor waarin ze zei hoe ongerust de familie is.
'We hebben zoveel vragen over wat je is overkomen en vragen iedereen die iets gezien of gehoord heeft over Annick, haar fiets of tas met spullen contact op te nemen met de politie. Maar je bent altijd een vechtertje geweest en we vertrouwen erop dat alles goed komt. Liefste Annickje, ik hou van je', zo sprak moeder Martine.

Zoektocht voorlopig gestaakt

De zoekacties zijn dinsdagavond gestaakt tot woensdagochtend. De zoekacties van dinsdag hebben geen enkel bruikbaar spoor opgeleverd. Woensdag zal er opnieuw gezocht worden in Halen tussen het afrittencomplex van de E314 en het centrum, luidt het bij de politie van Diest. Dinsdag zochten zowat 150 mensen, 70 agenten en 80 vrijwilligers, aan het in Halen naar de verdwenen Annick. Het grote gebied tussen het afrittencomplex van de E314 en het centrum van Halen werd doorzocht. Daar is het laatste telefoonverkeer van de gsm van Annick tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag geregistreerd.'

Er is dinsdag ook in de omgeving van de Demer tussen Aarschot en Diest gezocht en een deel van de waterloop werd afgevaren. Beide zoekacties leverden geen enkel concreet spoor op.

Veel tips

Korpschef Pacolet van de politiezone Demerdal gaf nog mee dat er op regelmatige basis tips binnenkomen in verband met de verdwijning van Annick. 'Die worden allemaal gecontroleerd, maar ze leverden nog niets op', besluit Pacolet.

Annick Van Uytsel verdween tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag na een nachtje stappen met enkele vriendinnen. Om 4 uur reed Annick met enkele vriendinnen met de fiets naar huis. Aan de spoorweg in Schaffen nam ze afscheid van haar vriendinnen en reed ze alleen verder. Sindsdien ontbreekt elk spoor van haar.

Gepost door: Alain | 02-05-07

Le Dernière Heure Le corps retrouvé dans le canal Albert est celui d'Annick Van Uytsel (03/05/2007 22:25)

Le corps retrouvé jeudi soir dans le canal Albert à Lummen est celui d'Annick Van Uytsel, a confirmé le parquet de Louvain. Une autopsie a été pratiquée sur le corps de la victime mais la cause du décès reste inconnue pour l'instant. Le parquet donnera plus d'informations vendredi. (DEF)


© BELGA
BRUXELLES 03/05 (BELGA)

Gepost door: Jaap | 04-05-07

Le Premier Ministre Le Premier ministre est choqué par l'annonce d'Annick Van Uytsel (04/05/2007 00:20)

Le premier ministre Guy Verhofstadt s'est déclaré choqué à l'annonce de la découverte du corps d'Annick Van Uytsel, jeudi soir. "Le Premier ministre est choqué et consterné par l'annonce de la découverte du corps dans le canal de Lummen", a communiqué son porte-parole. "Il tient à manifester sa sympathie à la famille et aux amis d'Annick Van Uytsel. Il appelle les services de police à poursuivre leur travail d'enquête jusqu'à ce meurtre lâche soit éclairci"(DIL)


© BELGA
BRUXELLES 04/05 (BELGA)

Gepost door: Jaap | 04-05-07

Le Soir Le corps d'Annick repêché dans le canal

SURMONT,EDDY
jeudi 03 mai 2007, 23:18

Le corps sans vie d'Annick Van Uytsel, enveloppé dans un sac lesté de pierres a été retiré ce jeudi, en fin d'après-midi, des eaux du canal Albert, à Lummen dans le Limbourg.

Annick, 18 ans, était portée disparue à Diest depuis samedi dernier à l'aube.

L'adolescente a-t-elle été victime d'un acte criminel ? Les enquêteurs n'excluent plus cette hypothèse après la découverte fortuite, jeudi à 17 h 30, de la dépouille qui dérivait dans le canal Albert à Lummen, à hauteur de la Wandelaarstraat.Découvert par un promeneur, « l'objet » - ainsi que l'a désigné le parquet - était enveloppé dans plusieurs couches de tissu entourées d'un sac lui-même lesté de pierres.

Un vaste périmètre a été hermétiquement fermé autour des lieux de la découverte, les enquêteurs souhaitant préserver un maximum de traces et d'indices.

Vers 22 h 30, le parquet de Louvain a confirmé qu'il s'agissait bien du corps d'Annick Van Uytsel. Les parents d'Annick avaient été avisés de la découverte.

L'autopsie, prévue tard dans la soirée d'hier, devait être effectuée par le médecin légiste secondé par les spécialistes du service d'identification des victimes (DVI) de la police fédérale, au service « pathologie » de la clinique universitaire Gasthuisberg à Louvain. Les résultats ne sont pas attendus avant vendredi matin. En l'état actuel donc, les causes exactes du décès ne sont pas connues. Le parquet donnera plus d'informations ce vendredi.

Ultime contact GSM

Depuis samedi, des dizaines de policiers, renforcés hier par cinquante militaires de la caserne des paras de Schaffen, n'avaient pas cessé de passer au peigne fin la zone forestière de quelque 16 kilomètres carrés du Genebos, à proximité de l'échangeur de l'autoroute E314, à Halen.

Cette zone focalisait l'attention des enquêteurs parce que c'est là que le dernier contact avec le GSM d'Annick - un appel de sa mère qui, samedi à 6 h 30, tentait de savoir où elle était - avait été localisé à cet endroit. Annick, ou une autre personne, avait coupé la communication sans prendre l'appel. Le corps retrouvé hier étant celui d'Annick, il est plus que probable que la jeune fille se trouvait alors en présence de son assassin. Peut-être même était-elle déjà morte.

Annick a-t-elle été victime d'un crime crapuleux ? Connaissait-elle son assassin ? Quel qu'il soit, son meurtrier a en tout cas tenté de faire disparaître le corps dans les eaux du canal en l'enfouissant dans un sac lesté de pierres.

Mais les gaz produits par la putréfaction du cadavre ont fait remonter le corps au bout de cinq jours : sans doute la température élevée des eaux du canal aura-t-elle accéléré le processus, et le poids, insuffisant, du lest n'a pas suffi à maintenir le corps au fond du canal.

Gepost door: Jaap | 04-05-07

Gazet van Antwerpen 03/05 Gevonden lichaam Genenbos naar Leuven overgebracht


In Genenbos (Lummen) is donderdag rond 18.00 uur een lichaam uit het Albertkanaal gehaald. Het is niet zeker of het om een mannen- of een vrouwenlichaam gaat. Het is dus ook niet duidelijk of het om het lichaam van het verdwenen meisje Annick Van Uytsel gaat.

Getuigen zagen hoe speurders een zak met een lichaam uit het water visten. Onmiddellijk werd een perimeter ingesteld en werden nieuwsgierigen op een afstand gehouden.
Het Disaster Victim Identification Team (DVI) van de federale politie kwam ter plaatse.

De zak met het stoffelijk overschot werd overgebracht naar het UZ Gasthuisberg in Leuven. De zak wordt niet aan het kanaal geopend, omdat er mogelijk sporen zouden verloren gaan.

De wetsdokter zal de zak dus in Leuven openmaken om te zien wie of wat erin zit. Het stoffelijk overschot is donderdag rond 20.15 uur in een lijkwagen naar Leuven vertrokken. Voorbijgangers hadden de zak donderdag in het water opgemerkt. Kort daarna kwamen de federale gerechtelijke politie van Hasselt en Leuven ter plaatse, net als de parketten van Hasselt en Leuven.
Het Hasseltse parket is bevoegd, omdat het om het grondgebied Lummen gaat.

Anderzijds is het Leuvense parket bezig met het onderzoek naar de verdwenen Annick Van Uytsel uit Diest.

Aan de industriezone langs de Kanaalstraat in Genenbos (Lummen) is rond 20.30 uur een bus met militairen aangekomen. De soldaten zijn ter plaatse gekomen om mee te helpen zoeken naar eventuele sporen ter hoogte van de vindplaats van de zak met het stoffelijk overschot.

De speurders van het gerechtelijk labo, de federale gerechtelijke politie en de militairen doorzoeken een strook met bos en struiken, dat gelegen is tussen de Kanaalstraat en de kanaaldijk.

Gepost door: Jaap | 04-05-07

dood teruggevonden Gazet van Antwerpen, 03/05/2007 22:47
Annick Van Uytsel dood teruggevonden in Albertkanaal

Het lichaam dat donderdagavond uit het Albertkanaal in Lummen is gevist, is wel degelijk dat van de vermiste Annick Van Uytsel. Dat heeft het Leuvense parket meegedeeld. De doodsoorzaak is nog niet bekend.
Donderdagavond voert een wetsgeneesheer nog een eerste lijkschouwing uit. Het parket zal morgen/vrijdag meer uitleg verschaffen.

Het lichaam, dat in een pak gewikkeld was, werd donderdag omstreeks 17.00 uur opgemerkt in het Albertkanaal. Duikers haalden het uit het water waarna gewacht werd op een wetsgeneesheer en de parketten van Leuven en Hasselt. Na een eerste onderzoek ter plaatse werd besloten het over te brengen naar het Universitair Ziekenhuis Gasthuisberg in Leuven, waar het kort voor 21.00 uur aankwam.

Omstreeks 22.00 uur deelde parketwoordvoerder Patrick Vits mee dat het lichaam geïdentificeerd was als dat van de vermiste Annick Van Uytsel.

Het 18-jarige meisje verdween zaterdagochtend tussen Schaffen en Diest. Zij was naar een fuif van de jeugdbeweging geweest waar ze omstreeks 04.00 uur vertrokken was met een aantal vrienden. Zij voelde zich niet helemaal in orde maar besloot het laatste deel van de weg naar huis alleen af te leggen.

Toen het meisje om 6.30 uur nog niet thuis was, probeerde haar moeder haar op haar gsm te bereiken maar er werd niet geantwoord. Dat was het laatste signaal van Annicks gsm dat werd opgepikt, door een zendmast in de buurt van het afrittencomplex van de E314 in Halen. De ouders van het meisje verwittigden zaterdagochtend de politie, die onmiddellijk een speuractie op touw zette.

Chronologie van onrustwekkende verdwijning

Vrijdagavond 27 april

Annick Van Uytsel danst samen met een aantal vrienden en vriendinnen op de Kadeefuif in de Gildenzaal in Schaffen (Diest). Ze was er naartoe gefietst en zou ook zo weer naar huis rijden.

Zaterdag 28 april

4 uur: Annick wil naar huis, volgens een vriendin omdat Annicks moeder vaak ongerust is. Samen met twee andere vriendinnen en een vriend fietst ze richting Kaggevinne (Diest), haar woonplaats, tot aan de spoorwegovergang in Schaffen. Daar gaan de meisjes nog even mee richting het huis van de jongen. Annick beslist alleen door te rijden. Ze zou zich niet goed hebben gevoeld. Het is nog maar een paar kilometer tot aan haar thuis, maar daar is ze nooit geraakt.
5 uur: Annicks vriend, die met de scouts op weekend was, ontvangt een onrustwekkend sms’je van haar: "Moeten overgeven, moeten wenen, tijd om naar huis te gaan". Het bericht is verstuurd in de omgeving van natuurgebied Webbekoms Broek, op haar traject naar huis.
6.30 uur: Annicks ouders ontdekken dat haar bed niet beslapen is en proberen haar te bellen. De gsm wordt afgeduwd. Sindsdien is hij uitgeschakeld en niet meer traceerbaar. De laatste signalen zijn in Halen opgevangen, voor Annick zo’n drie kilometer uit de richting.
10 uur: De ouders van Annick schakelen de politie in, die via Child Focus onmiddellijk een opsporingsbericht verspreidt.
Rest van de dag:
Agenten rijden per fiets Annicks traject af.
Fuifgangers worden gecontacteerd.
Een helikopter van de federale politie overvliegt het gebied.
Politieagenten gaan naar het kot van Annick in Mechelen.
Zondag 29 april
De politie zoekt alle mogelijke trajecten naar Annicks huis af. De federale politie zet 30 agenten ter versterking in en vier speurhonden.
Webbekoms Broek en het gebied achter het industrieterrein in Webbekom, plaatsen waar Annicks gsm nog signaal had gegeven, worden volledig uitgekamd.
Een onderzoeksrechter van het Leuvense parket wordt belast met het onderzoek naar Annicks verdwijning.
Maandag 30 april
Er wordt gespeurd in de regio Diest. Ook de vader en broer van Annick nemen deel aan de zoekacties.
Child Focus verspreidt nog meer affiches.
Dinsdag 1 mei

14 uur: 100 vrijwilligers komen samen aan het tankstation Total aan de Staatsbaan in Halen. Ze krijgen er instructies van Armand Grootaers, commissaris van de politiezone West-Limburg.
Vier groepen - een helikopter had het terrein in vier sectoren ingedeeld - kammen onder leiding van de lokale en federale politie het gebied tussen het afrittencomplex van de E314 en het centrum van Halen uit. Speurders varen een deel van de Demer af. In de Demeromgeving tussen Aarschot en Diest wordt gezocht.
17.30 uur: De ouders van Annick, Eddy en Martine Van Uytsel, doen een emotionele oproep tijdens een persconferentie in het politiebureau van Diest. Alleen de moeder neemt het woord: "Annickje, lieve schat, je papa, je broer en ik zijn zo ongerust over jou."
18 uur: In een zijstraat van de Zelemstraat komt het Disaster Victim Identificationteam aan. Tot 19 uur wordt een aantal sporen nagegaan en wordt er gegraven.

Woensdag 2 mei
Met 16 politiepaarden en een helikopter kammen de lokale politie West-Limburg en een aantal manschappen van de federale politie de omgeving in de buurt van de E314 in Halen voort uit, het gebied waar Annicks laatste gsm-signalen zijn opgevangen. De zoekactie duurt tot 17.30 uur.
De jeugdbeweging KSJ Diest, waar Annick leidster is, stuurt een kettingmail via het internet rond om meer informatie in te winnen. De KSJ’ers verspreiden samen affiches.
Via de verkooppunten van de Nationale Loterij verspreidt Child Focus voor het eerst elektronische affiches.
Donderdag 3 mei

40 militairen van het trainingscentrum voor parachutisten in Schaffen worden ingezet. Opnieuw wordt de buurt van het op- en afrittencomplex van de E314 in Halen afgezocht.
17 uur: In het Albertkanaal merkt een voorbijganger een zak op. Uit de eerste vaststellingen blijkt dat de zak een lichaam bevat.

Gepost door: Jaap | 04-05-07

Ik zag ... Gazet van Antwerpen 3/05/2007 22:56
'Ik zag twee zakken drijven, ingebonden een touw'

Met de bromfietshelm nog in de hand, kijkt hij verslagen naar het water. Johan Wouters, werknemer van het betonbedrijf Claesen aan de Kanaalweg in Genenbos (Lummen), deed de macabere ontdekking.
“Het was halfvijf ‘s middags toen ik met de bromfiets naar het werk kwam. Ik zag twee blauwe zakken, over elkaar geschoven, volledig ingebonden met touw.” De man verwittigde onmiddellijk de politie.

De link met de verdwenen Annick Van Uytsel kon hij niet meteen maken. Maar dat er iets merkwaardigs aan de hand was, had hij snel door. “De zakken in het water vielen meteen op,” aldus Wouters. “Ik kom elke dag langs deze weg naar het werk, en ken de plaats dus goed. Ik heb de politie onmiddellijk op de hoogte gebracht.”

De parketten van Leuven en Hasselt kwamen ter plaatse, net als een wetsdokter en de federale gerechtelijke politie. Duikers hebben vervolgens het lichaam uit het Albertkanaal gehaald. Daarbij kregen ze nog de hulp van een politiehelikopter die met een hittegevoelige camera verder op zoek ging naar bewijsmateriaal.

Tamara Put uit Stal en Ils Engelen uit Paal stonden iets verderop, maar waren bij de eerste getuigen. “We waren aan het fietsen op het jaagpad langs het Albertkanaal. Opeens reed een brandweerwagen ons voorbij, en ik heb daarna dadelijk naar mijn papa gebeld,” blikt Tamara terug. “Hij is brandweerman, maar wist ook niet wat er aan de hand was.”
Een paar minuten later arriveerde de politie met loeiende sirenes. ”Het is een vreselijke ontdekking,” zegt een van de meisjes. “Dit is even slikken.”

“Toen ik terugkwam van school heb ik ook iets opgemerkt,” zegt Kenneth Van Bilzen (17) uit Genenbos. “Het leek een hele grote vuilniszak, die aan de rand van het kanaal dreef. Ik heb er niet bij stilgestaan dat het mogelijk om Annick ging. Toen ik thuiskwam en de radio aanzette, wist ik hoe laat het was.”

De zak met het stoffelijk overschot, werd donderdagavond rond 19 uur nog met een lijkwagen overgebracht naar het UZ Gasthuisberg in Leuven, waar een wetsdokter de identificatie van het lichaam op zich nam. Rond 20.30 uur kwamen militairen met een bus nog ter plaatse, om te zoeken naar eventuele sporen. De militairen hadden eerder op de dag al het gebied rond het afritencomplex in Halen doorzocht.

Gepost door: Jaap | 04-05-07

De commentaren zijn gesloten.