22-03-07

Microsoft en de strijd tegen de kinderhandel


Microsoft houdt Fondation Princesse de Croÿ om een ongekende reden van het Internet

Image Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.usDe MSN-groep FondationPrincessedeCroy werd op 16.3.2007 na een bericht over Child Focus dat gebaseerd was op een artikel in een Roemeense krant, door MSN (Microsoft) gesloten.

De franstalige MSN-dienst deelde eerst mede dat zij van niets wist en dat de groep om een onbekende reden op een herroepelijke wijze verloren was gegaan.

De nederlandstalige MSN-dienst liet echter verstaan dat de nieuwsgroep nog wel degelijk bestond maar dat zij wegens een 'ernstige overtreding van de gebruikersvoorwaarden' gesloten werd. Volgens de nederlandstalige MSN-dienst zou de 'inhoud van de groep bewaard worden in geval van een eventueel toekomstig onderzoek in deze kwestie maar de groep zou niet meer heropend worden'. Over welke 'kwestie' het ging, zweeg men. De dienst voegde er op een uiterst tegenstrijdige manier aan toe dat de 'gebruikte opslagruimte op de groep niet meer ter beschikking zou zijn totdat het onderzoek was afgerond en de inhoud van de MSN Groep door MSN volledig verwijderd zou zijn'.

Enkele maanden geleden verdwenen er al eens honderden documenten en foto's van de groep nadat er een bericht werd gepubliceerd waarin RTBF-journalist José Dessart zijn steun uitsprak voor Marcel Vervloesem van de Werkgroep Morkhoven. José Dessart werd toen ondermeer via de E-mailcampagne van een zekere Piet S. gedwongen om te vragen of zijn bericht weer terug van de MSN-groep kon verwijderd worden. Na wekenlang aandringen bij MSN werden de foto's en documenten waarvan men dacht dat zij voorgoed verloren waren gegaan, voor het grootste gedeelte teruggeplaatst.

Enkele weken later dook Piet S. bij Skynet op alwaar hij een klacht indiende omdat hij vond dat met de 'ongevraagde vermelding' van zijn voornaam en de eerste letter van zijn familienaam, 'zijn privacy werd geschonden'. De skynetblogs 'Doofpot Justitie' en 'Slachtoffers Justitie' verdwenen toen gedurende een tiental dagen van het Internet omdat Skynet de klacht gegrond vond.

Piet S. diende enkele jaren geleden ook al een klacht in bij de Canadese provider 'Bravenet' omdat hij vond dat de 'Belgische Staatsveiligheid bespottelijk werd gemaakt'. De website van Prinses de Croÿ werd toen door Bravenet zonder pardon van het Internet verwijderd.

Ook vanuit politieke hoek wordt er druk uitgeoefend. In 2005 riep Sp.a-kamerlid Jan Peeters, vlak nadat Marcel Vervloesem vanwege een paar verhalen over 'folteringen met bamboostokjes' in de gevangenis van Turnhout was opgesloten, via de lokale radio en televisie op om de MSN-groep van de Werkgroep Morkhoven met 'wettelijke middelen van het Internet te halen'. Hij hield daarbij geen rekening met het feit dat er in België nog altijd een zekere persvrijheid bestaat en de Belgische Grondwet over de scheiding der machten spreekt.

Sommige artikels van de MSN-groep die op enkele jaren tijd bijna 86.000 bezoekers telde, zijn nog 'en cache' via de zoekrobot Google weer te vinden.

De manier waarop de MSN-groep werd gesloten toont aan op welke manier Microsoft met haar cliënten omgaat.

In afwachting dat de MSN-nieuwsgroep FondationPrincessedeCroy wordt heropend zonder dat het archief waaraan jarenlang werd gewerkt door MSN vernietigd wordt, werd er een andere groep geöpend.

http://fondationprincessedecroy.over-blog.org/
http://fondation-princesse-de-croy.skynetblogs.be/
http://www.romania-forexportonly.blogspot.com/

Door Microsoft gesloten:
http://groups.msn.com/FondationPrincessedeCroy

12:10 Gepost door Jaap in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.