20-12-06

Katrien De Cuyper (2)

Image Hosted by ImageShack.us


Verdachte van moord op Katrien De Cuyper is opnieuw vrij - Het gerecht heeft geen harde bewijzen tegen de verdachte van de moord op Katrien De Cuyper


Karl V.R. (35), een vader van drie kinderen uit Kessel, verliet gisteravond als een vrij man de gevangenis van Antwerpen. De Kamer van Inbeschuldigingstelling (KI) liet hem gaan nadat hij vier maanden in voorhechtenis had gezeten op verdenking van de ontvoering van en de moord op Katrien De Cuyper (15).

De Brasschaatse tiener verdween op 17 december 1991. Ze was op weg van het huis van haar vriendje in Antwerpen naar huis in Brasschaat toen ze ontvoerd werd. Zes maanden later werd haar lichaam per toeval gevonden bij graafwerken in de buurt van de Tijsmanstunnel. Het meisje was gewurgd.

Alle sporen die de voorbije jaren gevolgd werden, liepen dood. Tot in augustus dit jaar Karl V.R. per toeval werd opgepakt. Bij een huiszoeking in een ander dossier vonden de speurders in zijn huis kopies van drie bizarre anonieme brieven. Die brieven waren vlak na de ontdekking van het lichaam van Katrien aangekomen bij het weekblad Blik . De auteur ervan beschreef hoe hij Katrien een lift had gegeven en haar daarna had afgezet. Hij schreef hoe mooi hij haar wel vond en hoe erg het wel was dat haar vader haar die avond niet was komen halen. V.R. ontkende eerst dat hij de brieven had geschreven maar uiteindelijk gaf hij toe. Hij verklaarde dat hij de inhoud gewoon had verzonnen om zich interessant te maken.
,,Misselijke, puberachtige brievenschrijverij'', zei zijn advocaat Carl Keirsmaekers gisteren.

De speurders konden de voorbije maanden geen harde bewijzen vinden die D.R. linken aan de moord op Katrien. De speurders probeerden door nieuwe forensische technieken toe te passen op haar lichaam toch nog aanwijzingen in de richting van V.R. te vinden, maar dat was onbegonnen werk.
Er was bovendien een aantal elementen dat in zijn voordeel sprak. Zo doorstond hij met glans een test met de leugendetector. ,,Het dossier tegen mijn cliënt is flinderdun'', zei zijn advocaat.

Het schrijven van valse brieven blijkt een gewoonte in de familie van V.R. Kurt V.R., de broer van Karl, werd in 2000 door het Antwerpse hof van assisen veroordeeld voor de moord op Werner Van Laer. Om de zaak op zelfmoord te doen lijken, had Kurt een paar valse afscheidsbrieven geschreven. Karl V.R blijft wel verdacht van de feiten.


Mark Eeckhaut, De Standaard, woensdag 20 december 2006

De commentaren zijn gesloten.